Penaltı Kurtarma Yöntemleri

http://kwout.com/cutout/n/jf/4x/5az_sha.jpg
Penaltı kurtarma stratejileri üzerine araştırma yapan bir grup araştırmacı, kalecinin, atışı yapanın kalçalarının yaptığı açıya konsantre olması gerektiği sonucuna vardı. Kalçanın yönü, şutun kalenin ne tarafına doğru geleceğinin ipuçlarını taşıyor çünkü.
Liverpool John Moores Üniversitesi'nden bilim adamları, futbolcunun topa vurmadan hemen önce kalçalarının aldığı pozisyonun, şutun yönünü belirlediğini iddia ediyor. Bu bilgi ışığında, kaleci top yola çıkarken ne tarafa doğru geldiğine karar verecek ve kalenin yalnızca yarısını kontrol altına alması yeterli olacak. Bu da, penaltıyı kurtarmak için, daha fazla şansa sahip olmak anlamına geliyor. Euro 2000 Futbol Şampiyonası'nda pek çok maçın skorunu penaltıların belirlediği düşünülürse, bu öneriler hayli işe yarayacak gibi görünüyor.
http://kwout.com/cutout/h/9r/s2/ukn_sha.jpg
Araştırma ekibinden Mark Williams, "Eğer penaltıyı kullanan sağ ayağını kullanıyorsa ve kalçası topa vuruş anında kaleciyle dik açı oluşturuyorsa yani atıcı topa merkezden yöneldiyse, şutun yönü kalecinin sağ tarafı oluyor. "Bacaklar fazla ayrık ya da vuruşu yapan daha eğimli bir pozisyondaysa, top kalenin, kaleciye göre sol tarafına doğru yol alıyor." Bu araştırma, daha önce Arsenal ve Scotland takımlarının kaleciliğini yapan Bob Wilson'ın tarifiyle de bire bir uyumlu. O da, "Sağ ayağını kullanan bir oyuncu, topa merkezden, düz yaklaşıyor ve vuruyorsa, top genellikle sağınıza gelir" demişti. Wilson'a göre, topa geniş açıyla vurulduğunda, sağa gelmesi olasılığı az. Bu durumda top, büyük ihtimalle, sola doğru yol alıyor. Ancak Wilson, bazı çok iyi oyuncuların son anda vucütlarının ve aynı zamanda topun yönünü değiştirebileceğini söylemeyi de ihmal etmemişti.
http://www.thefa.com/NR/rdonlyres/24D5121F-3219-45B3-8237-F58FD876ACA1/15350/PenaltySave_L.jpg
Dr Williams, penaltı atışlarını gösteren video çekimlerini inceleyerek yaptı araştırmasını. Gerçek boyutlarda ve kalecinin bulunduğu yerden çekilen görüntüler defalarca izlenerek, kalecinin bulunduğu yerden şutu kullananın pozisyonu belirlendi. Williams, her penaltı atışında filmi 4 kez durdurdu. Vuruştan 120 salise önce, 40 salise önce, vuruş anında ve vuruştan 40 salise sonra. Vuruştan 120 salise önce dondurulan kareye bakarak, kalecilerin yüzde 50'si topun kaleye geliş yönünü doğru tahmin etti. Bu başarı, vuruştan 40 salise önceki dondurulmuş görüntüde yüzde 62'ye, vuruş anında ise yüzde 82'ye yükseldi. Geçen yılki İngiltere Premier Ligi'nde, penaltı vuruşlarının sadece yüzde 19'u kurtarılabilmişti."Koşuş yönü, topa vurmayan ayağın duruşu, dizlerin alt kısmının pozisyonu da, topun yönünün anlaşılmasında önemli ipuçları arasında yer alıyor" diyor Williams. Bu arada, Kanada'da da bir grup bilim adamı da, penaltı üzerine araştırmalar yaptı.
http://kwout.com/cutout/b/w5/8p/mv7_sha.jpg
Vancouver'deki British Columbia Üniversitesi'nden Ian Franks ve Todd Harvey, topa vurmayan ayağın pozisyonunun, topun yönünü belli ettiği sonucuna vardılar. 1982 ve 1994 yıllarındaki Dünya Kupası maçlarındaki 138 penaltı vuruşu incelendi. Bu araştırmanın sonucuna göre, penaltıların yüzde 80'inde, topa vurmayan ayağın yönü, topun gideceği yönü gösteriyor. Dr. Williams da, topa vurmayan ayağın pozisyonunun ve gösterdiği yönün çok önemli bir ipucu olduğunda hemfikir. Ancak, bu ayağın nasıl durduğunu görmek, kaleci için pek kolay değil.Williams'a göre, "Penaltı vuruşunun tam kullanıldığı anda, kalecinin atışı yapanın kullanmadığı ayağını görmesi pek mümkün değil."
penaltı nedir,penaltı kuralları,penaltı kurtarma,penaltı kurtarma yöntemleri,penaltı çekmek

0 yorum yazıldı:

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır ®
|l|lllll|lll||ll||lll|l|l|l|
2174361 821369
hit counters